Consiliere psihologica

Termenul de consiliere psihologica are un caracter suportiv – ghideaza persoana in a-si accesa si folosi resursele personale pentru a depasi o situatie dificila cu care se confrunta, fie ca vorbim despre trauma: doliu, divort, catastrofe naturale etc., sau un proces decizional.

Psihoterapia vizeaza, spre deosebire de consiliere, o restructurare a patternurilor cognitive disfunctionale, patternuri ce au condus la situatia dificila din prezent. Atunci cand vorbim despre un proces terapeutic, avem in vedere o interventie, ne propunem sa modificam ceva ce nu functioneaza pentru noi.

Consilierea psihologica se concentreaza pe modul in care oamenii functioneaza atat personal, cat si in relatiile lor, la toate varstele. O consiliere psihologica abordeaza problemele emotionale, sociale, de munca, de scoală si de sanatate fizica pe care oamenii le pot avea in diferite etape ale vietii lor. Se concentreaza pe stresuri tipice de viata si pe probleme severe cu care oamenii pot lupta ca indivizi si ca parte a familiilor, grupurilor si organizatiilor.

Un consilier psihologic ajuta persoanele cu probleme de sanatate fizica, emotionala si mentale sa-si imbunatateasca sentimentul de stare buna, sa atenueze sentimentele de suferinta si sa rezolve crizele. Acestea ofera, de asemenea, evaluarea, diagnosticul si tratamentul simptomelor psihologice mai severe.

Cunostinte specializate

Peste toate etapele dezvoltarii (adica copilarie, adolescenta, varsta adulta si varsta inaintata), psihologii se concentreaza pe:

  • aspecte si puncte forte sanatoase ale clientilor (fie ca sunt vazuti ca persoane, cupluri, familii, grupuri sau organizatii;
  • influente ambientale/situationale (modul in care problemele culturale, de gen si stilul de viata modeleaza experientele si preocuparile oamenilor;
  • probleme ale diversitatii si justitiei sociale (de exemplu, advocacy);
  • rolul carierei si al muncii in viata oamenilor;
  • probleme abordate;
  • Problemele abordate de o consiliere psihologica sunt abordate din perspective de dezvoltare (de viata), de mediu si culturale. Acestea includ, dar nu se limiteaza la: preocupari privind ajustarea scolii si a carierei/muncii, luarea deciziilor cu privire la cariera si munca si abordarea tranzitiilor scolare-munca-retragere, dificultati de relationare-inclusiv dificultati conjugale si familiale, deficiente de invatare si de indemanare, gestionarea stresului si confruntarea cu evenimente negative in viata, probleme organizaționale, tratarea si adaptarea la dizabilitati fizice, boala sau vatamare, reglare personala/sociala, dezvoltarea identitatii cuiva, dificultati persistente cu relationarea cu alte persoane in general, tulburari mentale;
  • aptitudini si proceduri utilizate;
  • procedurile si tehnicile utilizate in cadrul psihologiei de consiliere includ, dar nu se limitează la: consiliere si psihoterapie individuala, familiala si de grup, interventia crizei, gestionarea dezastrelor si a traumelor, tehnici de evaluare pentru diagnosticul tulburarilor psihologice, programe/ateliere care educa si informeaza publicul despre sanatatea mintala, scoala, familie, relatii si probleme de la locul de munca, astfel incat problemele sa fie pot fi prevenite inainte de a incepe sau de a reduce inainte de a se agrava, consultarea cu organizatiile, evaluarea programului si rezultatul tratamentului (de exemplu, progresul clientului), instruire, constructie supervizare, construire testare si validare, metodologii de cercetare pentru investigatii stiintifice.

Cine apeleaza la consiliere psihologica

Clientii deserviti de consilierii psihologi includ persoane, grupuri (inclusiv cupluri si familii) si organizatii. Psihologii lucreaza cu clienti individuali de toate varstele, cum ar fi copiii care au probleme de comportament. Lor li se adauga:

  • adolescentii cu intarziere cu probleme de educatie si cariera sau cu probleme de abuz de substante;
  • adultii care se confrunta cu dificultati conjugale sau familiale, schimbari de cariera sau depasirea dizabilitatilor;
  • adulti mai mari care se confrunta cu pensionarea.

Ei lucreaza cu grupuri pentru a-i ajuta sa gaseasca solutii pentru multe din aceleasi probleme, precum si pentru a imbunatati functionarea personala si interpersonala a membrilor grupului.

Psihologii se consulta, de asemenea, cu organizatii (de exemplu, intreprinderi) si grupuri de lucru pentru a ajuta la asigurarea unui mediu de lucru in care oamenii pot avea succes si pentru a spori capacitatea organizatiilor de a creste productivitatea si eficienta.

Psiholog clinician si psihoterapeut cognitiv-comportamental specializat pe depresie peripartum.

Evaluare
100%
Consiliere
100%
Psihoterapie
100%