Stiam ca un copil imi va schimba viata, dar nu stiam ca imi va afecta relatia: terapia dupa nastere

depresia dupa nastere

A deveni parinte poate fi minunat, interesant si frustrant, in acelasi timp. De aici la depresia dupa nastere nu e decat un pas.

Viata cu un nou-nascut este pe cat de magica, pe atat de stresanta si plina de neprevazut. A deveni parinte inseamna a te confrunta cu o serie complet noua de obstacole, unele dintre ele fiind comune pentru cele mai multe dintre situatii, dar multe dintre ele fiind complet neasteptate. Aceasta experienta memorabila schimba indentitatea unei persoane creand o dimensiune noua, pentru cine este si rolurile pe care le are ca individ, partener si acum ca parinte. Sunt numeroase situatiile in care ajungem, de la aceasta bucurie infinita la depresia dupa nastere. 

Ce simte un cuplu dupa sosirea unui copil

  • Foarte mult stres
  • Prea putin suport
  • Comunicare insuficienta
  • Prea putina intimitate
terapie de cuplu dupa nastere
sursa: pixabay.com

La Institutul Gottman din Statele Unite, doctorii John si Julie Gottman, care de peste 40 de ani studiaza „sanatatea” relatiilor de cuplu, cercetarile arata ca 67% dintre cupluri au raportat un declin al fericirii in relatie pana la trei ani de la nasterea primului copil, fapt explicat de depresia dupa nastere. 

Cauze ale problemelor in cuplu: depresia dupa nastere

Parentingul provoaca o crestere a conflictului intre parteneri. Acest lucru se intampla deoarece acum exista sute de decizii aproape zilnic si care implica compromisuri si negocieri intre parteneri. Ambii parteneri sunt dedicati si vor sa treaca cu bine peste depresia dupa nastere. 

Trecerea de la un cuplu la o familie:

  1. Atat mamele, cat si tatii dezvolta o noua identitate si aceasta schimbare poate fi dificila.
  2. Vei avea mai putin timp pentru tine si pentru partenerul tau.
  3. Ingrijirea unui copil este grea chiar si in cele mai bune circumstante.
depresia postnatala terapie
sursa: pixabay.com

Terapia de cuplu este o solutie pentru depresia dupa nastere

Cercetatorii din Suedia au descoperit ca unul dintre factorii care au contribuit la rata de divort de 30% intre noile cupluri de parinti, a fost comunicarea insuficienta intre parteneri.

Lipsei comunicarii se adauga si lipsa intimitatii.

Toata atentia si energia emotionala acordata pana acum partenerului este indreaptata catre copil. Pe langa schimbarile interioare, rolurile femeilor si ale barbatilor se schimba atunci cand partenerii devin parinti.

Este cunoscut faptul ca mamele, nu tatii, sunt cele care suporta “costurile” de a deveni parinti.

Greu de acordat si poate si mai greu de acceptat, sprijinul pentru noul parinte este benefic pentru intreaga familie. Nu trebuie sa asteptati pana in punctul in care va simtiti coplesiti pentru a cere ajutor.

Terapia pentru depresia dupa nastere ofera posibilitatea de a va acomoda mai usor cu aceste schimbari si de a explora ce inseamna schimbare majora pentru fiecare partener. Le permite partenerilor sa vorbeasca despre sentimentele lor si despre modul in care relatia nu satisface asteptarile lor.
Terapia de cuplu poate fi un cadru optim in care partenerii reusesc sa discute despre alocarea responsabilitatilor. Mai mult, chiar sa apropie cuplul prin incurajarea colaborarii si consolidarea de a fi atenti nu numai la nevoile copilului, ci si la nevoile fiecaruia. 
In timpul terapiei, partenerii reusesc sa se deschida unul in fata celuilalt si chiar sa inteleaga felul in care celalalt era stresat sau incordat. Vorbind cu un psihoterapeut, va ajuta sa puneti in practica lucrurile pe care stiati deja ca ar trebui sa le faceti. 

A deveni parinte poate fi minunat, interesant si frustrant, in acelasi timp, dar solutii exista! 

Detalii

Cabinetul este amplasat intr-o locatie placuta, intima, unde am incercat sa imbin toata pasiunea mea pentru frumos si psihologie. 

Detalii

Cabinetul este amplasat intr-o locatie placuta, intima, unde am incercat sa imbin toata pasiunea mea pentru frumos si psihologie. 

Psiholog Maria Ilie

Psiholog Maria Ilie

Sunt psiholog clinician si psihoterapeut cognitiv-comportamental, specializat in abordarea depresiei peripartum si in consilierea persoanelor care se confrunta cu probleme in sfera obstetrico-ginecologica.