Evaluarea psihologica

Evaluarea psihologica este un proces de testare care foloseste o combinatie de tehnici pentru a genera ipoteze despre o persoana si comportamentul, personalitatea si capacitatile acesteia. Evaluarea sau testarea psihologica ar trebui realizata doar de catre un psiholog autorizat, singurul pregatit pentru a efectua si a interpreta teste psihologice. Evaluarea este similara unui examen medical complet, care poate sa indice chiar existenta unor afectiuni medicale.

Pasi in evaluarea psihologica

Testul

Testul psihologic standardizat este conceput pentru a evalua anumite aspecte ale cunostintelor, abilitatilor sau ale personalitatii unei persoane. Un test psihologic ofera o dimensiune a diferentelor individuale in ceea ce priveste un concept psihologic si serveste la pozitionarea oamenilor in raport cu acest concept.

Testele psihologice sunt standardizate pe un grup clar definit – grupul normativ – si sunt scalate astfel incat fiecare individ sa ocupe un rang in cadrul grupului normativ. Au fost dezvoltate teste cu referire la norme pentru a evalua multe domenii, inclusiv informatii; abilitati de citire, aritmetica si ortografie; abilitati vizual-motorii; abilitati motorii brute si fine si comportament adaptativ. Psihologii au de ales dintr-o multitudine de teste bine standardizate, cu care sa evalueze un individ.

Testele cu referire la norme au mai multe beneficii comparativ cu testele care nu fac referire la norma pentru informatiile valoroase pe care acestea le ofera, se administreaza rapid, permitand o evaluare de calitate in cateva ore.

Interviul

Interviurile sunt mai deschise si mai putin structurate decat testarea formala si ofera celor intervievati posibilitatea de a transmite informatii in propriile cuvinte. Un interviu clinic formal este adesea realizat cu individul inainte de inceperea oricarei evaluari sau a testelor psihologice. Acest interviu poate dura oriunde intre 30 si 60 de minute, si include întrebari despre istoria personala si copilarie, experientele de viata recente, istoria muncii, a scolii si istoricul familiei.

Observatii

Observatiile persoanei la care se face referire in cadrul lor natural pot oferi informatii suplimentare valoroase pentru evaluare. De asemenea, ele pot ajuta profesionistul care efectueaza evaluarea sa formuleze mai bine recomandarile de tratament.

Evaluarea informala

Testele standardizate cu referire la norme pot fi uneori completate cu proceduri de evaluare informale, cum ar fi teste proiective sau chiar teste de cariera. Evaluarea informala este vasta, dar testarea informala trebuie utilizata prudent, neavand o validitate stiintifica clara.

Psihologii incearca sa utilizele informatiile culese prin evaluarea psihologică si sa realizeze o imagine cuprinzatoare a persoanei testate. Recomandarile se bazeaza pe toate rezultatele evaluarii, dar si din discutiile cu colegii, familia si alte persoane care ar putea aduce clarificari cu privire la comportamentul persoanei in diferite situatii.

Discrepantele majore dintre constatari trebuie rezolvate inainte de luarea oricaror decizii de diagnostic sau a unor recomandari pentru tratament. Evaluarea psihologica nu este niciodata concentrata pe un singur scor sau un singur test. Fiecare persoana are o serie de competente care pot fi evaluate prin mai multe metode. Un psiholog este acolo pentru a evalua competentele, dar si limitarile persoanei, si sa realizeze un raport obiectiv si util. Un raport de evaluare psihologica nu va constata doar punctele slabe constatate in testare, ci si cele forte.

Psiholog clinician si psihoterapeut cognitiv-comportamental specializat pe depresie peripartum.

Evaluare
100%
Consiliere
100%
Psihoterapie
100%