Terapia cognitiv-comportamentala (CBT) este o terapie de vorbire care va poate ajuta sa va gestionati problemele schimband modul in care ganditi si va comportati.
Este cel mai frecvent utilizat pentru a trata anxietatea si depresia. Dar poate fi util pentru alte probleme de sanatate mentala, dar si fizica.
CBT se bazeaza pe conceptul ca gandurile, sentimentele, senzatiile fizice si actiunile dvs. sunt interconectate si ca gandurile si sentimentele negative va pot prinde intr-un cerc vicios.
CBT isi propune sa va ajute sa faceti fata problemelor coplesitoare intr-un mod mai pozitiv, impartindu-le in parti mai mici.
Vi se arata cum sa schimbati aceste tipare negative pentru a imbunatati modul in care va simtiti.
Spre deosebire de alte tratamente bazate pe dialog, CBT se ocupa de problemele tale actuale, mai degraba decat sa se concentreze pe probleme din trecutul tau. Se cauta modalitati practice de a-ti imbunatati starea sufleteasca zilnic.
S-a dovedit ca terapia cognitiva comportamentala este un mod eficient de a trata o serie de afectiuni diferite de sanatate mintala. Pe langa tulburarile de depresie sau anxietate, CBT poate ajuta si persoanele cu:
Desi terapia cognitiva comportamentala nu poate vindeca simptomele fizice ale acestor afectiuni, poate ajuta oamenii sa faca fata mai bine simptomelor lor.
Daca CBT este recomandat, vei avea o sesiune cu un terapeut o data pe saptamana sau o data la 2 saptamani. De obicei, cursul tratamentului dureaza intre 5 si 20 de sedinte. Fiecare sesiune dureaza 30 pana la 60 de minute.
In timpul sesiunilor, veti colabora cu terapeutul dvs. pentru a va descompune problemele in partile lor separate, cum ar fi gandurile, sentimentele si actiunile fizice.
Impreuna cu terapeutul dvs., veti analiza aceste domenii pentru a determina daca sunt nerealiste sau inutile si pentru a determina efectul pe care il au unul asupra celuilalt si asupra voastra.
Terapeutul dvs. va va ajuta apoi sa descoperiti cum sa schimbati gandurile si comportamentele neajutorate. După ce ati identificat ceea ce puteti schimba, terapeutul va va solicita sa practicati aceste schimbari in viata dvs. de zi cu zi. Veti discuta despre cum ati rezolvat si abordat acest parcurs in urmatoarea sesiune.
Terapia cognitiva comportamentala (CBT) poate fi la fel de eficienta ca medicamentul in tratarea unor probleme de sanatate mintala. Dar este posibil sa nu aiba succes sau sa nu fie potrivita pentru toata lumea.
Unele dintre avantajele CBT includ:
Unele dintre dezavantajele CBT de luat în considerare includ:
Unii critici mai sustin ca, deoarece CBT abordeaza doar problemele actuale si se concentreaza pe probleme specifice. Nu abordeaza posibilele cauze ale conditiilor de sanatate mintala, cum ar fi o copilarie nefericita.
Psiholog clinician si psihoterapeut cognitiv-comportamental specializat pe depresie peripartum.